Simbol "peace yg biasa kita buat dalam/semasa ambil gambar


Assalamualaikum kepada ummat islam,

Sila perhatikan isyarat jari seperti gambar diatas.Mungkin anda pernah melihatnya dan ikut melakukannya terutama ketika bergambar.Ya,itu adalah simbol 'PEACE/KEAMANAN' seperti yang digembar gemburkan diseluruh dunia.Kita biasa melakukannya sebagai isyarat spontan terutama ketika bergambar.Tetapi berhati-hatilah,kerana ada sesuatu maksud terhadap 'simbolik' pada perbuatan tersebut ('V').Sekiranya anda belum mengetahui,sila ambil tahu sekarang.



Simbol ini berasal dari simbol syaitan yang diamalkan semasa upacara keagamaan Yahudi. Simbol ini telah digunakan oleh Yasser Arafat (Bekas Presiden Palestin), Richard Nixon (Bekas Presiden amerika) dan Winston Churchil (Bekas Presiden Amerika).

Lambang kedamaian pada tangan sebenarnya simbol gerakan Illuminati.Tanda “v” mempunyai pelbagai sejarah. V (tanda tangan) adalah tanda huruf Roman yang bermaksud nombor 5 dan Adam Weishaupt menggunakan simbol ini dalam gerakan rahsianya iaitu Illuminati (pertubuhan Yahudi). Ahli-ahli Illuminati akan menggunakan simbol ini sebagai tanda “Law of Fives” (Hukum Lima).

Di dalam tulisan Yahudi, huruf V (Van) bermaksud ‘Nail’ (Kuku). The Nail adalah salah satu tanda rahsia Syaitan yang digunakan dalam upacara penyembahan berhala. Syaitan ingin membiarkan kita tahu bahawa itu adalah tanda kegemarannya. Anton Lavey, pengasas Church of Satan (Gereja Syaitan), menggunakan simbol PEACE sebagai latar belakang mimbar upacara penyembahannya.Salah seorang penyelidik menegaskan, simbol PEACE adalah dari simbol kumpulan Yahudi yang anti Kristian (antiChrist). Mereka mengambil salib kristian dan mematahkannnya ke atas dan menerbalikkannya ke bawah. Tanda 3 palang yang menghala ke bawah membawa maksud ; Past (Palang kanan), Present (Palang tengah) dan Future (Palang kiri)


Gambar sebelah kiri adalah simbol yang telah diubahsuai dan digunakan sekarang, gambar tengah adalah cabang asal 3 rukun gerakan syaitan atau kedamaian oleh syaitan dan gambar sebelah kanan adalah logo asal kumpulan Gereja Syaitan. Lihat gambar kecil berbentuk bunga di atas palang, ia adalah logo nazi.



Oleh itu berhati-hatilah,berpesan-pesanlah pada mereka yang belum mengetahui..krn jgnla kita membiarkan walau perkara yg sekecil ini,menjadi amalan dan budaya ummat Islam tanpa kita sedari.

Nabi Muhammad bersabda:
"“Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum,

maka seseorang itu terdiri dari kalangan mereka (iaitu kaum berkenaan).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

45 comments:

MUJAHIDAH SOLEHAH said...

salam..syukran buat peringatan :) :D

Anonymous said...

syukran di atas ilmu yg dikongsi

nurul farhima said...

alhamdulillah dpt ilmu baru!!

cherita chenta.. said...

masyallah..
baru tahu..
syukran..

asysyukru lillah said...

terima kasih atas perkongsian ilmu...
terima kasih sangat2..

Nur As-Solehin said...

mudah2an ramai lagi yg akan sedar..amin..

Anonymous said...

xpnah tau pn sbelom ni...igtkn bnde 2 just simbol yg xde ape2 mksod..tqvm utk peringatan ni... ;-)

Anonymous said...

yang penting.. NIAT.. tp, klu kite da tau keburuknnye.. x yah la ikot.. hehe.:D

farah dhiya said...

Tumpang tanya ,,haram kite buat walaupun bukn niat mcm itu??

Anonymous said...

ikut mcm anonymous tu kata....dah tau xyah bwat...

funny_hani93 said...

terima kasih krna memberi tahu...

faiz said...

minx share yer...

Qasrus Syuhada said...

niat tak menghalalkan cara....~

SuzaDin said...

owh baru sy thu ... thanks for the info awk waaaa

mayazara said...

lepas niey tak mahu buad lagy lahh
thnkz bgythu :)

Nurul Angelyn said...

Terima kasih , infobergune . Saya share kat FB tau :D

AkUbUkAnAkU said...

alhamdulillah..
baru tak hari ni..
kalau tak selalu buat..
terima kasih sebab bagi tau..

DinaC00L said...

fuhh , terima kasih atas pemberi tahu ni .. saye selalu buat simbol ini .. lps ni jgn buat lagi .. terima kasih sekali lagi ..

aiEn NaTaSya Nia said...

owwhh ..

ceria selalu :) said...

thanks bg taw .. x prnah taw pom ..
paz nii xnak bwad da .. :)

azma said...

thanx for your information...
len kli aq x uat ag arr simbol nie..
pergh..bru tau seyh..

nur arina amirah said...

terima kasih sebab memberi tahu,setiap kali saya mengambil gambar mesti buat simbolini,terima aksih sekali lagi:)

Eiyra Nu-Qi Ra said...

terima kasih atas info nie ye...
sy da slalu sangat wat simbol nie... T_T
thanx again...

AtHiRaH oThMaN said...

tq...
actually saya tahu da x boleh wat peace nie...
tp yg saya tak tahu meaning of peace nie...
dan skarang saya tahu..
hehehe
tq...

YounaLovars said...

Astaghfirullahalazim.....
Begitu bahaya betul maksud simbol tu.....

Kisah Yg Terungkap said...

selepas ni x nak ambik gmbr camtu dah
Astaghfirullahalazim

fatini Rosli said...

tp boley ker org skarunk mghndarnyer??moge di beri hjdayah..

Anonymous said...

Salam..

Kat mana saudara dapat info ni? Can you do a little bit of citation please? Sbb sy nk tgk sumber saudara. Bkn sy meragui artikel saudara tp sekadar utk memastikan bahawa maklumat yg saudara sampaikan ni adalah sahih. Drpd artikel lain? Drpd kitab? Drpd ustaz?

-sebelum mempercayai sesuatu, ada hikmahnya jika kita tgk sumbernya terlebih dahulu. Sbb itulah adanya penapisan yg 'strict' utk hadis2 Rasulullah, utk mengelakkan umat Islam drpd mempercayai sesuatu yg tak sahih/hadis palsu

Anonymous said...

bru tw. slmany ni wat jak tp ad mksd sndri

Sepat Panggang said...

Haa aa~.. slama nie aq dok wt simbol itu jugaa~.. astafirullah ..

afifi al-walid said...

baru tau la....

syuf said...

sori to say dear...
sy x meragui entry kamu ni..tapi sprti mana yang disebut dalam satu hadis Nabi SAW "الأعمال بالنيات".

sememangnya, simbolik 'peace' yang kita slalu buat tu bukanlah krna niat nak bersekongkol dengan yahudi....

boleh tolong jelaskan..??
btw thanks for this info

Anonymous said...

tq for ur info...

Anonymous said...

Pulut kuning pernah digunakan untuk memuja syaitan di kalangan masyarakat Melayu, jadi adakah pulut kuning itu haram? Adakah logik yg seperti ini boleh dijadikan hujah?

Anonymous said...

Jadi sekiranya simbol V pernah digunakan untuk memuja syaitan, adakah ini menjadikan simbol V itu haram?

Anonymous said...

Blog entry yang sebegini cuma akan menyesatkan org lain, sekiranya tak disokong dengsn dalil yg sahih.

Miss Hanani ~ said...

thanks for the info~

Anonymous said...

A lot of false info in here. Get your facts right.

Anonymous said...

Kalau buat tapi tanpa maksud berdosa tak? Selama ni saya bergambar sambil buat peace untuk mengelakkan diri kekok sbb pada asalnya saya tak suka bergambar. Tp saya takde pulak niat apa apa yg buruk cuma saya nak gambar saya tak nampak terlalu formal mcm ambik gambar lesen.

andhika mahali said...

alhamdulillah ane juga jadi tau syukron atas pemberitahuannya soal nya temen2 ane pada ribut bae garagara lambang peace *piss

Saugi Atiran said...

Kalau sendiri x nak buat suka hati masing2 . Asal jangan mendorong menghukum org lain pulak. bila ambik gmbr kita buat tanda peice tu sbb nak gambarkn kegembiraaan. Go to hell with yahudi.. jari aku, nk buatcpiece ke. Asal bukan middle finger ..x sopan

Saugi Atiran said...

Kalau sendiri x nak buat suka hati masing2 . Asal jangan mendorong menghukum org lain pulak. bila ambik gmbr kita buat tanda peice tu sbb nak gambarkn kegembiraaan. Go to hell with yahudi.. jari aku, nk buatcpiece ke. Asal bukan middle finger ..x sopan

Saugi Atiran said...

Kalau sendiri x nak buat suka hati masing2 . Asal jangan mendorong menghukum org lain pulak. bila ambik gmbr kita buat tanda peice tu sbb nak gambarkn kegembiraaan. Go to hell with yahudi.. jari aku, nk buatcpiece ke. Asal bukan middle finger ..x sopan

nur hikmayanti said...

Ijin share

nur hikmayanti said...

Ijin share

Post a Comment